Bericht van Martien


Mijn naam is Martien van Wijngen. Ik ben de directeur van Van Wijngen International en ik stel mij graag even aan u voor.

Enige tijd geleden, toen ik 16 jaar oud was, ben ik in de Rotterdamse haven begonnen als declarant. Dit was mijn eerste echte kennismaking met logistiek. Mijn droom was om ooit een transportbedrijf te hebben met eigen vrachtwagens op de weg.

Op m’n dertigste besloot ik voor mezelf te beginnen in gekoeld vervoer. We reden groenten en fruit vanuit Zuid-Spanje en Italië naar de Benelux. Zo’n rit deden wij vanuit Zuid-Europa in 36 uur. De trucks maakten meer dan 300.000 kilometer per jaar, uiteraard met dubbele bemanning. Ik dacht dat ik een goede vervoerder was, maar was in elk geval geen goede ondernemer. Het was altijd doorgaan. Het geld dat ik verdiende, ging op aan bekeuringen. Maar je moest wel. De handel zat toen anders in elkaar. Nu is koeltransport geen specialiteit meer. Toen reed je voor handelaren die bijvoorbeeld alleen maar in groente en of aardbeien deden. Zij moesten hun waren op tijd op de markt hebben. Want hoe eerder die aardbeien op de markt waren, hoe hoger de prijs.

In 1995 besloten we dus het roer drastisch om te gooien en het koeltransport te verruilen voor huifvervoer: computers, winkelinventarissen, conserven, koopmansgoederen en wat zich ook voordeed. Ik besloot me te richten op Parijs, een stad met 14 miljoen inwoners en binnen de rijtijdenwet vanuit Nederland mooi te behappen. Bovendien kende ik er een aantal expediteurs, waardoor de vijf trailers waarmee ik begon, al snel gevuld waren. Van het één kwam het ander. Zo zijn wij gegroeid van vijf combinaties in 1995 naar de 100 van nu. Adverteren doen wij niet, maar we spreken wel de taal van de Fransen, figuurlijk én letterlijk. Fransen zoeken ons ook op als vervoerder. We hebben dan ook uitsluitend Franse chauffeurs in dienst. Men vindt onze vloot dan ook door geheel Frankrijk.

Hiermee creëren wij echt waarde binnen de supply chain door transport te doen tegen eerlijke tarieven. Dat is waar wij voor staan en zo leveren wij onze bijdrage aan de Nederlandse economie.

Martien van Wijngen